Værter i Sognegården

I 1926 blev den første værtinde ansat til at sørge for, at alt så pænt og hæderligt ud både inde og ude. For sit arbejde og sin tilsynsvirksomhed fik hun 100 kroner per år, udbetalt med 25 kroner per kvartal.

I dele af 2. verdenskrig var forsamlingshuset belejret af de tyske tropper, som boede i forsamlingshuset. Tyskerne havde forøvrigt også lagt beslag på Lille Skolen, så lå lige ved siden af forsamlingshuset.

Tyskerne holdt heste, som en del af hæren. Med deres beskidte støvler - indsmurt i hestemøg - gik de rundt på forsamlingshusets gulve. Det fortælles, at efter tyskerne var væk, måtte de skrubbe og skurre gulvene, som i flere år blev ved med at lugte af hest.

Efter krigen kom der igen værter på forsamlingshuset, ja faktisk var der tale om to par som deltes om opgaven. Det ene par var Nina (lille Nina) og Marius Mikkelsen, som samtidigt drev gården lige bag ved smeden, på Enghavevej 2. 

Det andet værtsparret var Marie og Rasmus Jørgensen (forældre til Richard Jørgensen, som i mange år var med i den forening der driver Sognegården). Rasmus Jørgensen var samtidigt landmand hjemme på gården på Gårslev Skolegade 8, samt graver i kirken. Der fortælles, at efter der havde været fester i forsamlingshuset lørdag aftener, så tog han om aftenen/natten op i kirken for at fyrre op, så der var varme i kirken til søndags gudstjeneste. For at holde gang i fyret, krævede det ofte en overnatning i kirken.

I 1960 er der rejsegilde på en større ombygning, hvor der bl.a. blev lavet bedre toilet- og køkkenfaciliteter, Herefter blev Rosa og Svend Larsen nye værter, samtidigt med, at han var pedel på skolen.

De efterfulgtes i 1965 af Karen og Erik Steensen.

Karen og Erik Steensen, værtspar i Sognegården 1965 - 1968. Foto: Privatfoto udlånt af familien
Karen og Erik Steensen, værtspar i Sognegården 1965 - 1968. Foto: Privatfoto udlånt af familien

I 1968 overgik værtsskabet til Karen's forældre, vognmand Søren Nielsen og Magda. Det er samme Søren Nielsen som  havde været den sidste formand for A/S Gårslev Forsamlingshus.

Igennem 60'erne var før omtalte lille Nina Mikkelsen stadig at finde som medhjælp i køkkenet.

Magda og Søren Nielsen, værtspar i Sognegården 1968 - 1977. Foto: Privatfoto udlånt af familien
Magda og Søren Nielsen, værtspar i Sognegården 1968 - 1977. Foto: Privatfoto udlånt af familien

Søren og Magda blev på posten til 1977, hvorefter de blev efterfulgt af Eggers, og endelig blev den sidste vært på Gårslev Sognegård John Skodborg. Herefter var der ikke længere værter på Sognegården, og den daglige drift blev istedet overdraget til en frivillig forening, som nu står for at drive og udleje Sognegården.

I 1977 svinger Søren Nielsen for sidste gang med Sognegårds fanen. Foto: Børkop Lokalarkiv
I 1977 svinger Søren Nielsen for sidste gang med Sognegårds fanen. Foto: Børkop Lokalarkiv