Naturbeskrivelse af området
Området som Ellestien går igennem, er en blandingsskov med dominans af løvtræer. Der er enkelte partier med nåletræer.
Det dominerende løvtræ er af arten små-bladet lind (Tilia cordata). Linden er et naturligt forekommende skovtræ i Danmark, og er formentligt indvandret for mere end 7.000 år siden. Den er siden hen i stor stil blevet udkonkurreret af bøg. Derfor er forekomsten af lind i dag meget sporadisk og trængt tilbage af kulturskovbrug. Det ses mest som park eller vejtræ, med enkeltstående træer.
Derfor er det ganske specielt, at man her ser en stor samlet beplantning af lind, hvilket er med til at gøre skovområdet ved Fædrift til noget enestående.
Jordbundsforholdene i skovområdet er karakteriseret ved at være meget våd, og det er noget som lind er velegnet til at vokse i
Ellestien krydser en smal §3-beskyttet eng to steder. Engen er de pågældende steder blot 15 meter bred.
Ellestien passerer en grøft to steder. Grøften, som går i skellet mellem skov og beskyttet eng er ikke registreret som et beskyttet vandløb. Grøften krydses via små plankebroer.
Ved sommertid fremstår engarealet som en næringsrig højstaudesamfund, domineret af stor nælde og mosebunke.
Ellestien krydser også en beskyttet mose. Her er der tale om en ellesump med dominans af dyndpadderok, mosebunke, lysesiv, bredbladet mangeløv og almindelig rapgræs. Ellestien passerer mosen på en 15 meter bred strækning. Afhængig af den seneste tids nedbør kan sumpen være våd at krydse. Derfor har Gårslev Lokalråd sammen med en gruppe frivillig bygget en bro henover sumpen, så man kan komme tørskoet over.
Ellestien krydser et beskyttet dige to steder. Diget er cirka 80 cm højt og delvist tilvokset med træer og buske samt mangeløv. Det ene sted, hvor Ellestien krydser diget, - mod vest – er der i forvejen et regulært gennembrud. Det andet sted, - mod øst – er diget intakt.
Skal du have træben?